Kies je voor een tuinvijver of zwembad ?

0 0
Read Time:6 Minute, 1 Second

tuinvijver of zwemvijver in de tuin

Kies je voor een tuinvijver of zwembad in uw tuin ?

Eerst en vooral moet je de keuze maken tussen een tuinvijver, zwemvijver of zwembad. Ieder op zich is verschillend. Een tuinvijver trekt allerlei (water)dieren aan zoals vogels en verschillende soorten insecten. Het is van belang de tuinvijver zo te maken dat deze voor een natuurlijk evenwicht zorgt. Daarom moeten er in de eerste plaats voldoende zuurstof producerende planten in voorkomen. Het is ook heel belangrijk te zorgen voor een juiste lichtinval. Daarnaast zijn het aantal vissen en de soort vissen heel belangrijk voor de planten in de vijver. Door extra elementen, zoals vijverlampen, tuinverlichting, fonteinen, vijverpompen en vijverfilters in de vijver te plaatsen kunt u de tuinvijver een bijzondere uitstraling geven.

Kies je voor een tuinvijver of zwembad

Tuinvijver aanleggen

Bij de aanleg van een tuinvijver komt heel wat kijken. Houdt bij het uitgraven rekening met het aantal niveaus voor een mooie hoogte variatie aan waterplanten. Een goede vijver kent drie soorten niveaus namelijk: een niveau van 15 tot 20 centimeter, een niveau van 35 tot 40 centimeter en een niveau van 80 centimeter diep. Zorg ervoor dat uw vijver niet te diep is. Waterplanten krijg hierdoor te weinig licht en zullen afsterven. Hoe groter uw vijver, hoe beter de kans op een natuurlijk evenwicht. Een vijver met veel waterplanten trekken veel waterdieren aan. Ook zorgt dit ervoor dat algen in de zomer minder kans krijgen doordat de watertemperaturen niet te hoog kunnen worden.

Een gezonde vijver kenmerkt zich door een biologisch evenwicht. Er zijn tegenwoordig allerlei middelen verkrijgbaar om het water helder te krijgen en te behouden. Als de natuurlijke balans van de vijver prima in orde is zult u deze middelen niet nodig hebben. Het vinden van een goede balans van uw vijver kan een paar jaar duren.

Kiezen voor een moeras

Als u geen plaats heeft voor een grote vijver in uw tuin, kunt u er ook voor kiezen een klein moeras aan te leggen. Deze dient ongeveer 25 cm diep te zijn. Ook hier zullen allerlei insecten en andere waterdieren op af komen.

Onderhoud tuinvijver

Net als uw tuin moet ook uw tuinvijver onderhouden worden. Planten die te snel groeien zullen moeten worden uitgedund. In het najaar kunt u bladeren en afgestorven plantenmateriaal simpel met een schepnet uit uw vijver verwijderen. Ook kunt u uw tuinvijver in de zomer (als het waterpeil te laag wordt) met water bijvullen.

Kies de juiste vijverplanten voor een tuinvijver

Bij het inrichten en beplanten van de vijver moet op een aantal zaken worden gelet. Er moet rekening worden gehouden met de grote en diepte van de vijver. De helderheid van het water heeft mede te maken met de keuze voor waterplanten. Zorg voor voldoende zuurstofplanten. Deze zorgen ervoor dat andere waterplanten goed kunnen gedijen. Het is verstandig te wachten met het uitzetten van vissen tot de zuurstofplanten zich goed ontwikkeld hebben.

De beste tijd voor het plaatsen van de overige waterplanten zijn het voorjaar en de zomermaanden. Door schaduwplekken in uw vijver te creëren zorgt u ervoor dat het water niet te snel opwarmt. Hierdoor zullen algen minder kans krijgen zich te ontwikkelen en ook helpt u de vissen hiermee. U kunt uw vijver bedekken door het aanbrengen van waterlelies of andere planten met drijvende bladeren. Bij het plaatsen van de planten in uw vijver moet u ervoor zorgen dat de planten voldoende ruimte hebben. Zorg voor een bak of plantzak die voldoende ruim is. Hierdoor kunnen de planten zich goed ontwikkelen. Afgestorven plantendelen kunt u het beste in het najaar of vroege voorjaar verwijderen. In deze periode zijn ze namelijk makkelijk uit de vijver te halen en zullen niet meteen naar de bodem zinken.

Vissen

Kies je voor een tuinvijver of zwembadEen vijver in de tuin is eigenlijk niet compleet zonder vissen. Er zijn veel verschillende soorten vissen verkrijgbaar. Welke vissen u kiest hangt natuurlijk af van uw eigen smaak. De meest voorkomende vissen in tuinvijvers zijn meestal goudvissen en goudwindes. Maar uiteraard zijn er nog veel meer vissoorten verkrijgbaar denk hierbij bijvoorbeeld aan koikarpers, zonnebaars, grondels, goudelrits, sluierstaarten en nog vele andere soorten. U moet ook rekening houden met de grote van de vijver aangezien niet elke vissoort geschikt is voor iedere vijver. Een dierenspeciaalzaak kan u precies vertellen welke vissoort geschikt is voor uw vijver.

Visvoer voor vijvervissen

Dagelijks de vissen voeren met het aangepast visvoer is noodzakelijk om de weerstand en conditie van de vissen op peil te houden. Informeer bij een dierenspeciaalzaak naar de mogelijkheden voor visvoer.

Zwemvijver of natuurlijk zwembad

U wilt niet alleen een vijver in uw tuin, maar er ook in kunnen zwemmen? Dit is mogelijk met een zwemvijver. Een zwemvijver is eigenlijk een natuurlijk zwembad. Deze vijver behoudt zijn natuurlijk uitstraling en is onderdeel van de tuin. Hierdoor kunt u er niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door van genieten.

Een ander verschil tussen een zwembad en een zwemvijver is dat zwemvijvers door middel van een natuurlijk plantenfilter moeten worden gezuiverd. Daardoor blijft de waterkwaliteit gewaarborgd. Er hoeft (zoals bij een normaal zwembad) geen gebruikt te worden gemaakt van chloor of andere onnatuurlijke toevoegingen.

Als u tijdens het zwemmen liever geen beesten zoals insecten, kikkers of salamanders wilt tegenkomen is het niet verstandig om voor een zwemvijver te kiezen. Omdat alles in een zwemvijver tenslotte puur natuur is. Een ander nadeel van een zwemvijver kan (vooral in de zomer) algvorming zijn.

Zwemvijver-tuinvijver

Zwembad in de tuin

Een eigen zwembad in de tuin is voor veel mensen een droom! Wat is er heerlijker dan op mooie voorjaars- en zomerdagen te kunnen zwemmen in uw eigen tuin? Er komt heel wat kijken bij de aanleg van een zwemvijver. Omdat dit vakwerk is, raden wij aan om dit dan ook door vakmensen te laten uitvoeren. Voordat met de aanleg kan worden begonnen moeten eerst enkele zaken worden uitgezocht.

Stap 1 | Uitvoeren van bodemonderzoek

Een zwembad in uw tuin kan alleen worden aangelegd, als de bodem daarvoor geschikt is. De grond moet eerst goed worden onderzocht. Anders kunnen in de toekomst verzakkingen plaatsvinden, die scheuren in zwembaden kunnen veroorzaken.

Stap 2 | Bekijken van de mogelijkheden

Wat zijn uw wensen? Wat voor soort zwembad wilt u en op welke plaats? Dit zijn allemaal vragen waar u goed over na moet denken. Een zwembaden specialist kan u advies geven en samen kunt u de mogelijkheden bekijken.

Aanleg zwembad in je tuin

Als u de keuze voor het zwembad hebt gemaakt, kan worden overgegaan tot de aanleg. Er kan begonnen worden met het uitgraven van de ruimte in de grond. Na het uitgraven moet deze worden geëgaliseerd (vlak worden gemaakt). Dit is nodig aangezien dit het draagvlak van het zwembad wordt. Uiteindelijk moet er worden gezorgd voor de afwerking zoals de betegeling van het zwembad. Zodat alles er mooi en netjes uit ziet. Ook hier zijn veel mogelijkheden voor.

Onderhoud zwembad

Een eigen zwembad in de tuin is leuk, maar het moet natuurlijk ook worden onderhouden. Een goede waterzuiveringsinstallatie is belangrijk om uw zwembad schoon en hygiënisch te houden. Ook moet de waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd. Bladeren en ander vuil kunnen simpel met een schepnet uit het water gehaald worden. Voor fijner vuil zoals zand zijn bodemstofzuigers verkrijgbaar. Deze zijn zo ontwikkeld dat ze automatisch de bodem van uw zwembad schoonmaken.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Dit vind je misschien ook leuk...

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%