Echinacea kweken met zaden
Het kweken van Echinacea ’s binnenshuis
Echinacea is een meerjarige bloeiende plant afkomstig uit Noord-Amerika. Het wordt ook zonnehoed, paarse zonnehoed of Susan met zwarte ogen genoemd.
De Echinacea is een vaste plant die zeker een favoriet zal zijn van veel tuinliefhebbers. Deze kleurrijke en elegante plant luidt de zomer op de meest voor de hand liggende manier in. De wetenschappelijke naam van de plant is Echinacea. Echinacea is een van de weinige vaste planten die bekend staat onder zijn wetenschappelijke naam. Aangezien echinacea veel wordt gebruikt in homeopathische geneesmiddelen vergeten mensen dat echinacea ook een mooie tuinplant is. Een zonnehoed zal zeker opvallen in je tuin.
Kweken
De beste tijd om de Echinacea binnen te planten is in de herfst. Je kunt deze plant in potten of containers kweken met een goede kwaliteit potgrond en heeft veel zon en water nodig. De Echinacea moet worden geplant op een locatie die elke dag ten minste zes uur direct zonlicht krijgt.
Bij het kweken van zonnehoed planten uit zaad dienen we met het volgende rekening te houden:
– zaaigrond
– zaaibak
– het zaaien
– omgevingsfactoren: water, licht,lucht en kiemtemperatuur
– het afharden van de plantjes
Als grond kun je een luchtige en vocht vasthoudende grond gebruiken. Gebruik hiervoor niet te grove potgrond en houd de grond zowel voor het ontkiemen als tijdens het het opkweken van de plantjes redelijk vochtig. Als zaaibak kun je kweekbakken met deksel van verschillende maten gebruiken.
De kiemtemperatuur
De kiemtemperatuur van de zaden is circa 20 graden Celsius en de zaadjes dienen net onder de oppervlakte te worden aangebracht. Hiervoor gebruik je een cocktail prikkertje. Nadat de aarde egaal wat aangedrukt is, prik je er een klein gaatje in, waarin het zaadje wordt gelegd. De grond licht aandrukken en het wachten gaat beginnen. De kiemtijd is verschillend. De gemiddelde kiemtijd is ongeveer 14 dagen, waarbij soms na een week al een plantje tevoorschijn komt en ook wel eens pas na 4 weken. Of er gebeurd niets! Het zaadje is mogelijk niet kiemkrachtig of de omstandigheden zijn niet goed.
Zoals eerder vermeld dient de grond redelijk vochtig te zijn. Met de kap op de kweekbak ontstaat hierdoor een vrij vochtige omgeving, waarin de jonge plantjes het goed doen. Om schimmel of groenvorming van de grond te voorkomen is het nodig om elke ochtend en avond gedurende een half uur de kap van de bak te houden. Voor de juiste lichthoeveelheid is het verstandig om de kweekbak bij het raam te zetten en indien mogelijk voor het raam waar de meeste zon is. Dit is zowel voor het ontkiemen van de zaden als voor het groeien van de plantjes belangrijk. Wanneer het in de avond donker is, kun je de bak (met kap!) onder of in de buurt van een lamp zetten.
Geleidelijk aan laten wennen aan wind en zon
De plantjes kunnen wanneer er geen nachtvorst meer is, in de tuin worden gezet. Maar dat kan zo maar niet! De plantjes zullen eerst geleidelijk aan de omstandigheden buiten, wind en zon, moeten wennen. Bij een temperatuur van ongeveer 18 graden kan dat gebeuren. De eerste dagen niet in de zon. Dit kan bijvoorbeeld als volgt gebeuren. De eerste dag 15 minuten, de tweede dag een half uur, de derde dag 1 uur, de vierde dag 2 uur enz. Hierna zet je ze voor dezelfde tijden in de zon en kan je de tijden snel uitbreiden, zodat ze buiten kunnen blijven staan. Dit is een globaal voorbeeld. Je kunt zelf beoordelen wat de mogelijkheden zijn.
De Echinacea vermeerderen door te delen
Deel of scheur de Echinacea of zonnehoed af. Goed om te weten is dat Echinacea maar een paar jaar meegaat. Hiermee kan je de plant best nu en dan delen (scheuren) en verplanten. Elke drie jaar is zeker nodig. Dit is een goed idee als je wilt blijven genieten van je echinacea, omdat deze plant na een paar jaar echt begint uit te drogen. Scheur of verdeel deze plant het beste in de lente of herfst. Dan graaf je de kluit uit en breek je hem uit elkaar met een scherpe schop.
Vogels en vlinders zijn gek op de zonnehoed
De bloemen zijn erg populair bij hommels, vlinders en bijen. Daarom bezoeken deze insecten de plant in de zomer. Als u ervoor kiest om de stengels van met zaad beladen kegels in de herfst niet te snoeien, zullen ze in de herfst en vroege winter een rijke voedselbron vormen voor zaadetende vogels. U kunt meer vogels naar uw tuin lokken door vogelvriendelijke planten in uw tuin te plaatsen. Als vogelliefhebber wil je natuurlijk geen gebrek aan vogelgezang, want een mooie tuin is niet compleet.
Echinacea als middel tegen winterkwalen
Afgezien van de grote sierwaarde die de zonnehoed levert, mogen we zeker de gebruikswaarde van de plant niet over het hoofd zien. Echinacea wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde en is een immuun versterkende homeopaat. Het is een plant die vaak wordt “gebruikt” om veel winterkwalen zoals griep of verkoudheid te onderdrukken of te voorkomen. Het bovenste deel van deze plant en de wortels van veel Echinacea-soorten zoals de Echinacea en Echinacea pale worden hiervoor gebruikt.